×
Hoe help ik mijn huisdier door oudejaarsdag heen?

Hoe help ik mijn huisdier door oudejaarsdag heen?

Ongetwijfeld gaan we ook dit jaar knallend het nieuwe jaar in. In mijn gezin tellen we in totaal vier personen en dan nog een hele roedel aan de meest lieve en trouwe huisdieren die er zijn. Althans dat vind ik dan! Sinds wij huisdieren hebben, of het nu een kat, hond of een ander beest is, blijven we het liefst met oud en nieuw thuis. Vooral omdat we nu hondenbaasjes zijn waarvan er minstens één bang is voor harde knallen. Kortom: Of je nu honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels of andere dieren hebt, er wordt veel van jou als baasje gevraagd om je huisdier door oudejaarsdag heen te helpen !

Vuurwerk kan angst en stress opleveren 

Wanneer het oud en nieuw is neemt het afsteken van vuurwerk weer toe. Voor mensen die ervan houden, is het afsteken van siervuurwerk en rotjes leuk om te doen. Toch kunnen er andere mensen en huisdieren van schrikken als ze ineens een knal horen. We houden immers niet allemaal van vuurwerk en vooral voor huisdieren kan vuurwerk en de commotie er rondom heen veel angst en stress opleveren. 

Het uitlaten van je hond met oud en nieuw 

Laat je hond de dagen voor oudejaarsdag niet meer los tijdens het dagelijks rondje. En probeer op oudejaarsdag tussen 21.00 uur en 21.30 uur het laatste rondje met je viervoeter te lopen. Tussen 23.00 uur en 02.00 uur is het verstandig helemaal niet met de hond buiten te wandelen. Het liefst ga je hond liggen op een vertrouwde plek ergens in huis, laat hem er lekker liggen en als afleiding geef je hem een lekkere kluif erbij. 

Je huisdier steunen tijdens vuurwerk

Sluit de gordijnen zodat de flitsen en  knallen wat gedempt worden en blijf zelf vooral kalm. Geef je huisdier de steun die hij nodig heeft en ga vooral met hem om zoals je normaal ook doet. Verder is het misschien een idee om de tv of radio hard aan te zetten hij nog minder last heeft van de knallen buiten. 

Laat je hond of kat niet weglopen 

Honden en katten kunnen volledig in paniek raken als de klok 00.00 uur slaat en het vuurwerk losbarst buiten. Houd dus de deur goed in de gaten, zodat hij niet weg kan lopen. Het is dus sowieso erg belangrijk dat de registratie van de chip goed klopt en dat je adresgegevens up to date zijn. Voor alle zekerheid kun je ook een kokertje om de halsband doen, met daarin adresgegevens. Zekerheid voor alles!

Laat je huisdier wennen aan vuurwerkgeluiden 

Katten zijn gewoontedieren. Het zijn zeer gevoelige beesten en schrikken nogal snel van onbekende geluiden. Daarbij zijn ze gevoelig voor plotselinge veranderingen in hun dagelijkse routine. Het zou dus een optie kunnen zijn om ze alvast te laten wennen aan vuurwerkgeluiden door bijvoorbeeld een filmpje of geluidsfragment  af te spelen waar vuurwerkgeluiden te horen is. Natuurlijk kun je voor een hond  deze techniek ook toepassen.

Kort samengevat  – Hoe help ik mijn huisdier door oudejaarsdag heen?

Op oudejaarsdag kun je je huisdier helpen door een aantal eenvoudige stappen te volgen. Ten eerste is het verstandig om je huisdier binnen te houden om ze te beschermen tegen het luide vuurwerk en andere mogelijke stressfactoren. Creëer een comfortabele en veilige ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken, bijvoorbeeld met hun favoriete deken of speelgoed. Speel rustige achtergrondgeluiden af, zoals zachte muziek of een tv, om de harde geluiden van het vuurwerk te dempen. Geef je huisdier voldoende aandacht en troost om ze gerust te stellen. Zorg ook voor een schuilplaats waar ze zich kunnen verstoppen als ze angstig zijn. Door deze simpele stappen te volgen, kun je een kalme en ondersteunende omgeving voor je huisdier creëren tijdens oudejaarsavond.

Copyright ©️ Schrijfgeweldig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant