×
In
HuishoudenHuishouden

Schoonmaken met plezier

Een aantal weken geleden was ik op bezoek bij iemand die een stapel met knipsels uit tijdschriften op tafel had liggen. Het bleken knipsels te zijn met ouderwetse tips en tricks over het schoonmaken in en rond huis. Er zijn altijd klusjes die ik echt voor de gezelligheid doe en die een heerlijk gevoel geven als het resultaat bereikt wordt. Dus na het lezen van alle tips bedacht ik me dat er vast wel mensen zijn die hier ook wat aan kunnen hebben. In dit artikel wil ik 8 schoonmaak tips voor in het huishouden graag met jullie delen, zodat het schoonmaken met plezier gaat, vooral al je ziet dat de tips en tricks ook echt werken.

Tip 1: Vochtvlekken op muren en het plafond

Bestrijk vochtvlekken op muren of het plafond twee keer met aluminiumverf. Laat het na elke keer goed drogen. Als dit uiteindelijk gedroogd is, schilder je ze over met gewone muurverf en weg is de vlek.

Tip 2: Koffie- en theevlekken op het tapijt:

Giet wat bier over koffie en/of theevlekken en neem het met een schone doek af. Dit een aantal keer herhalen tot de vlek helemaal weg is

Tip 3: Vuile kunststof kozijnen schoonmaken:

Wrijf de vlekken, bijvoorbeeld vogelpoep, in met ammonia. Laat het even inwerken en spoel het dan weg met heet water. Droog de kozijnen goed en smeer ze vervolgens in met een dun laagje autowax, dat je ook goed opwrijft. De kozijnen hebben dan een beschermlaagje en daardoor zal bijvoorbeeld vogelpoep makkelijk weg te halen zijn.

Tip 4: Witte kunststof kozijnen

Het klinkt raar, maar het beste maak je kunststof kozijnen schoon op een bewolkte dag en niet als de zon flink schijnt, net als je ramen eigenlijk. Neem een spons en een emmer warm water met daarin autoshampoo of groene zeep. Deze middelen reinigen goed en brengen een beschermlaagje aan, zodat de kunststof kozijnen minder snel vies worden. Gebruik nooit chemische middelen om je kunststof kozijnen schoon te maken!

Tip 5: Een schone frituurpan

Verwijder eerst het oude frituurolie uit de pan, Let wel op dat frituurvet valt in de categorie ‘huisvuil’. Vul vervolgens de frituurpan met heet water en laat het opwarmen tot 90 graden. Wel ervoor zorgen dat het niet gaat koken! Doen een vaatwastablet in de frituurpan en laat het ongeveer 10 minuutjes borrelen.Met een afwasborstel kun je ondertussen de bovenkant van de pan al poetsen , zodat het vet daar ook kan losweken. Als het goed is, zie je op den duur dat het vetvelletje dat aan de wanden van de pan zit, ook los begint te komen. Je kan de frituurpan nu uit het stopcontact halen en de inhoud in de gootsteen gieten, samen met wat afwasmiddel en warm kraanwater. Op deze manier kan het vet weer niet opnieuw aan de wanden van de pan gaan plakken. Nadat je de frituurpan goed hebt nagespoeld en droog hebt gemaakt, kun je deze weer vullen met nieuwe olie.

EXTRA TIP

Leg eens na het frituren een oud stukje witbrood twee minuutjes in het vet. Op deze manier blijft het vet vrij van vieze bijsmaken!

Tip 6: Glimmende gootstenen

Gootstenen kunnen tegenwoordig uit allerlei materialen bestaan. Denk eens aan roestvrij staal, kunststof, email en ga zo maar door. Maar welke schoonmaakbehandeling hoort nu bij wel materiaal?

Massief kunststof: Reinigen met mild schuurmiddel, opgelost in water. Krassen kun je verwijderen met zeer fijn schuurpapier.

Acryl: Waterkringen kun je reinigen met schoonmaakazijn en krassen kun je behandelen met metaalpoets. Let wel op dat je nooit schuurt!

Email: Wat je ook doet, reinig het nooit met bleekmiddel of een schuursponsje! Vlekken haal je weg met Borax en een halve citroen. Je kunt ook een pasta maken van zuiveringszout en waterstofperoxide, lekker schrobben en klaar ben je!

Roestvrij staal; Gebruik geen schuurmiddel of schuursponsje, maar gewoon afwasmiddel. Na het schoonmaken na wrijven met spiritus. Voor meer schoonmaaktips voor je roestvrij stalen gootsteen is het misschien een idee om ook dit artikel te lezen.

Tip 7: Schone oven en magnetron

Zin om die ene taart te bakken, of die heerlijke lasagne? Neem eerst dan een de magnetron en de oven eerst goed onder handen! Plaats in de magnetron een bakje warm water met een paar schijfjes citroen. Zet de stand voor tien minuten op vol vermogen. Door de stoom van het kokende water komt namelijk het zuur uit de citroen vrij en weekt het vuil los van de wanden. Ook geeft de citroen een frissen geur. Neem de wanden hierna met een droge doek af, gebruik nooit schuurmiddelen of schuursponzen!

Heb je een oven, en is deze ook aan een schoonmaakbeurt toe? Verwarm de oven dan op 200 graden. Als hij op temperatuur is, plaats dan een vuurvaste schaal met voldoende water onderin de oven. Zet vervolgens in het midden van de oven een schaal met pure ammonia. De klep sluiten en de oven weer uitzetten. Laat dit ruim een uur inwerken en haal dan beide schalen voorzichtig uit de oven. Met een sopje kan je dan de binnenkant van de oven schoonmaken. Losse bakonderdelen zoals een braadslede en de bakplaat kunnen ook in de afwasmachine, dat scheelt een hoop werk! Lees ook eens dit artikel voor meer schoonmaaktips voor de oven!

Tip 8: Antisliptegels schoonmaken

In de meeste badkamers liggen antisliptegels op de vloer. Antisliptegels hebben een ruw oppervlak waardoor ze er al snel smoezelig uitzien. Breng met een spons dikke bleek op de tegels aan tot de hele vloer een laagje heeft. Laat het zeker een uur goed inwerken. Giet wat kokend water over de vloer en boen ze tegelijkertijd met een halfzachte borstel. De oude kalk-en zeepresten zullen dan makkelijk loslaten.Daarna de vloer droogmaken met een schone oude handdoek en je badkamervloer ziet er weer spik en span uit!

Behalve deze 8 schoonmaak tips voor in het huishouden die ervoor kunnen zorgen dat ook jij zal gaan schoonmaken met plezier is er ook een ‘wondermiddel’ , te koop bij oa de Action. Heb je weleens van The Pink Stuff gehoord? Het poetsen van je huis hoeft geen klus te zijn! Heb jij nog aanvullende tips dat het schoonmaken in huis een fluitje van een cent wordt? Deel je tips hier onder dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant