×
In

De woonkamer indelen in 4 stappen

De woonkamer is zeker één van de belangrijkste ruimtes in je huis. De meeste mensen leven in de woonkamer. Eten, ontspannen, werken en je gasten ontvangen, het gebeurt allemaal in de woonkamer. Juist daarom is het belangrijk je woonkamer zo praktisch mogelijk in te delen, maar dat is niet altijd eenvoudig. In dit artikel vertel ik over de woonkamer indelen in 4 stappen.

De woonkamer indelen in 4 stappen:

• Een eisenpakket waar jouw woonkamer aan moet voldoen;

• Het maken van een plattegrond op schaal;

• Aan de slag gaan met verschillende woonstijlen

• Je woonkamer inrichten met jouw favoriete meubels.

Een eisenpakket waar jouw woonkamer aan moet voldoen

Denk eerst goed na wat er in de woonkamer moet gebeuren voor je gaat shoppen. Misschien lees je graag een goed boek of kijk je graag series. Afhankelijk van jouw wensen kun je de indeling van je woonkamer er op aanpassen. Een hoekbank waarin je lekker kunt hangen terwijl je favoriete serie bezig is, een relaxstoel waarin je kan kruipen met een goed boek, met een (op maat gemaakte) boekenkast in de buurt, zodat je direct een ander boek kunt pakken. Maak dus daarom voor jezelf een eisenpakket voor de woonkamer waarin de belangrijkste zaken staan, waar je woonkamer aan moet voldoen.

Denk bijvoorbeeld eens aan:

• Voldoende opbergruimte voor je boeken, spelletjes en andere hobby’s;

• Voldoende stopcontacten voor bijvoorbeeld je stereo-installatie;

• Genoeg ruimte tegen de muur voor de televisie;

• Gebruik maken van het natuurlijke licht bij de eettafel om te knutselen.

Als je het eisenpakket gemaakt heb, kun je aan de hand daarvan bepalen hoe je het beste de woonkamer kunt indelen.

Het maken van een plattegrond op schaal

Je weet nu wat er in je woonkamer moet komen en kun je aan de slag met het maken van een plattegrond op schaal. Zo’ n plattegrond is handig zodat je inzicht krijgt in de sterke en minder sterke punten van je woonkamer.

Je hebt blanco of ruitjespapier, een liniaal, potlood en gum nodig om de woonkamer op schaal te tekenen. Teken de wanden, maar ook deuren, ramen, trappen, verlaagde plafonds en eventueel stopcontacten. Een prettige schaal om een plattegrond te tekenen is 1:50.

Tekenen is niet mijn ding, dus ik ben op zoek gegaan naar gratis programma’s om online plattegronden te maken. Zo kun je met Floorplanner en Sketchup jouw woonkamer online makkelijk tekenen. Een groot voordeel is dat je dan ook jouw woonkamer in 3D kunt bekijken.

Aan de slag gaan met verschillende woonstijlen

Als je klaar bent met je plattegrond, dan kun je aan de slag gaan. Mijn advies is om te beginnen met de meubels, check je eisenpakket en selecteer de belangrijkste meubels om te verwerken in je plattegrond.

Tip: Je kunt de meubels op een apart vel tekenen, ze uitknippen en dan op je plattegrond leggen. Zo kun je makkelijk de meubels verschuiven en steeds nieuwe opstellingen proberen.

Een schaalmodel van je inrichting geeft je snel een overzicht van de mogelijkheden. Je kunt makkelijk het ideale formaat voor je bank, tafel of kast bepalen. Ook kun je experimenteren met de plaatsing, zoals beslissen of je de hoekbank aan de linker- of rechterkant van de kamer wilt hebben.

Maak gebruik van een moodboard

Om je woonstijl te bepalen, kun je een moodboard maken. Gebruik hiervoor tijdschriften: kies exemplaren die je aanspreken, knip wat je mooi vindt uit en plak het op een stuk karton. Zo krijg je een overzicht van mogelijke stijlen voor je woonkamer.

Je kunt je moodboard ook online maken door afbeeldingen te verzamelen van websites, platforms zoals Pinterest of interieurblogs. Zo kun je een digitaal overzicht creëren van stijlen die je aanspreken voor de uitbreiding van je woonkamer. Het helpt bij het visualiseren en coördineren van meubels voor een samenhangend geheel.

Om je moodboard uit te breiden, kun je niet alleen tijdschriften en online afbeeldingen gebruiken, maar ook stalen van stoffen, verfkleuren en materialen toevoegen. Denk aan kleine voorbeelden van de texturen en kleuren die je aanspreken. Hierdoor krijg je niet alleen een visueel idee van je gewenste stijl, maar kun je ook letterlijk voelen hoe verschillende materialen aanvoelen. Dit maakt het makkelijker om keuzes te maken voor een samenhangende wooninrichting.

Of je nu voor een warme en knusse sfeer gaat of een strak en modern design, door tastbare elementen aan je moodboard toe te voegen, maak je het proces van het bepalen van je woonstijl nog concreter en persoonlijker. Zo creëer je een overzicht dat niet alleen mooi oogt, maar ook past bij jouw voorkeuren en levensstijl.

Must have tip: Het enige boek dat je echt leert wat je eigen smaak is en hoe je die kunt vertalen naar het interieur van je dromen!  Bestel hier!

Je woonkamer inrichten met jouw favoriete meubels.

Richt je woonkamer in met de meubels die je het leukst vindt! Kies een comfortabele bank, een mooie tafel en stoelen die je fijn vindt om op te zitten. Bedenk goed waar je alles wilt neerzetten, zodat het gezellig wordt. Voeg je eigen stijl toe met leuke dingen zoals kussens, kleedjes of andere decoratie.

Het is belangrijk dat het echt voelt als jouw plekje. Zorg ook voor genoeg licht, zodat het gezellig is, zelfs als het buiten donker is. Neem de tijd om na te denken over kleuren en materialen, zodat alles mooi bij elkaar past. Denk aan de kleine details die jij belangrijk vindt. Misschien heb je wel foto’s, plantjes of andere spulletjes die je wilt laten zien.

Maak er iets moois van, zodat je woonkamer een plek wordt waar je graag bent. Het hoeft niet perfect te zijn, als het maar goed voelt voor jou. Zo wordt jouw woonkamer een fijne, persoonlijke en stijlvolle plek waar je je helemaal thuis voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant