×
10 fouten die je maakt bij het boodschappen doen

Geldverspilling bij het boodschappen doen

Het voelt als een klap in het gezicht telkens wanneer je tankt, en je hart racet bij het zien van de energierekening. Elke keer dat je naar de supermarkt gaat, voel je de prijzen omhoog schieten. Maar je bent er klaar mee. 10 fouten die je maakt bij het boodschappen doen, heb ik op een rijtje voor je gezet, zodat ook jij wellicht geld overhoudt aan het eind van de maand.

Volgens het Nibud geven eenpersoonshuishoudens gemiddeld €190 per maand uit, stellen €380 en gezinnen met kinderen tussen de €400 en €450, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Maar je kunt onder dat gemiddelde komen door deze valkuilen te vermijden en het is eigenlijk best simpel! Lees je mee?

Fout 1 – Je vraagt je geld niet terug

Vergeet niet om je geld terug te vragen! Als er een aanbieding is zoals “3 voor de prijs van 2” of “zesde blikje gratis”, maak er dan gebruik van. Het kost misschien wat extra moeite, zoals het opsturen van een kassabon of het invullen van een formulier op de website van de producent, maar het loont de moeite. Veel mensen vergeten deze tweede stap en laten daarmee geld liggen. Van de 10 fouten die je maakt bij het boodschappen doen, vind ik zelf deze een van de belangrijkste, immers ben je dan een dief van je eigen portemonnee!

Fout 2 – Je maakt geen gebruik van kortingen en aanbiedingen

Het kost misschien wat extra moeite, maar het is het zeker waard. Door gebruik te maken van korting passen, loyaliteitsprogramma’s en aanbiedingen zoals Too Good To Go, kun je echt flink wat geld besparen. Dus waarom niet die bonuskaart activeren, zelfs als je daarvoor een anoniem e-mailadres gebruikt? Het is verrassend hoeveel korting je daarmee kunt krijgen. En het mooie is dat je met Too Good To Go niet alleen geld bespaart, maar ook nog eens helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Het voelt echt als een overwinning als je ziet hoeveel je kunt besparen en bijdraagt aan een betere wereld!

Fout 3 – Niet denken dat huismerken niet lekker zijn

Vaak zijn huismerken net zo lekker als de A-merken, en soms zelfs beter! Het is het proberen waard, vooral omdat huismerken over het algemeen veel goedkoper zijn. Dus waarom niet een keertje switchen en wat geld besparen zonder in te leveren op smaak?

Fout 4 – Je blijft je voorraad aanvullen

Als je kookt met wat je al in huis hebt en alleen extra dingen koopt als ze in de aanbieding zijn, bespaar je geld. Op die manier kun je lekker eten zonder te veel uit te geven. Het voelt echt goed om zo slim met je boodschappen om te gaan!

Fout 5 – Met honger boodschappen doen

Als je met een lege maag gaat winkelen, neemt je innerlijke oermens het vaak over. Je jaagt dan door de schappen op zoek naar snel, vet en zoet voedsel. Voor je het weet, heb je allerlei lekkernijen in je mandje liggen en laat je de voordelige opties links liggen. Het is zeker een goed idee om eerst thuis iets kleins te eten, zoals een crackertje, voordat je boodschappen gaat doen. En een boodschappenlijstje kan ook enorm helpen om gericht te blijven en verstandige keuzes te maken. Misschien wat saai, maar het werkt echt!

Fout 6 – Geen andere supermarkt bezoeken

Ga eens af en toe naar een andere supermarkt. Daar zijn misschien andere prijzen en aanbiedingen. Probeer ook de toko en de Turkse supermarkt. Daar zijn fruit en groenten vaak goedkoper. Het kan leuk zijn om iets nieuws te proberen en je bespaart misschien geld!

Fout 7 – Koop niet alles gelijk

Het is altijd lastig als je op het punt staat om de volle prijs te betalen omdat je favoriete producten op zijn. Het is een goed idee om de volgende keer alert te zijn wanneer ze in de aanbieding zijn, zodat je kunt toeslaan en geld kunt besparen. Zo kun je ervoor zorgen dat je nooit meer de volle mep hoeft te betalen voor de essentiële dingen, zoals toiletpapier, die je nodig hebt.

Fout 8 – Je laat jezelf misleiden in de winkel

Het is slim om altijd naar de prijs per kilo of per liter te kijken. Op die manier kun je de prijzen echt goed vergelijken. Laat je niet misleiden door de grootte van de verpakking. Soms lijkt een zak chips groter, maar zitten er eigenlijk minder chips in. Dat noemen ze krimpflatie. Heb je daar wel eens van gehoord? Het is belangrijk om op te letten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het afrekenen.

Fout 9 – Je haalt alles in de supermarkt

Denk eens over na om seizoensgebonden producten te kopen. Deze zijn vaak goedkoper en van betere kwaliteit omdat ze op dat moment overvloedig beschikbaar zijn. Bovendien ondersteun je zo lokale boeren en producenten. Als je dus op zoek bent naar een manier om wat extra geld te besparen en tegelijkertijd te genieten van vers voedsel, houd dan rekening met het seizoen bij het doen van je boodschappen. Het is een win-win situatie!

Fout 10 – Je leest de voorwaarden van aanbiedingen niet goed

Het is belangrijk om de voorwaarden van aanbiedingen te controleren, zowel in de winkel als in de folder. Misschien staat er “vier voor de prijs van twee”, maar geldt de korting ook als je er maar één koopt? En doen alle varianten van hetzelfde product mee, of is slechts een deel van het assortiment afgeprijsd? Het kan vervelend zijn als je er pas bij de kassa achterkomt dat je de aanbieding verkeerd hebt begrepen. Dan vliegt je korting zo het raam uit. Het is dus slim om goed op te letten en eventueel even de voorwaarden na te vragen voordat je afrekent. Zo voorkom je teleurstellingen en houd je je geld in je zak!

Extra tip:

Gooi je lege blikjes en flessen waar statiegeld op staat niet weg. Spaar het op en breng ze dan bijvoorbeeld 1x per maand naar de winkel. Op deze manier ‘spaar’ je en voel je er niets van!

Boodschappen doen kan dus een stuk voordeliger zijn als je slim te werk gaat. Deze 10 fouten die je maakt bij het boodschappen doen, hoef je niet meer te maken dus. Let op aanbiedingen, vergelijk prijzen per kilo of liter, en controleer altijd de voorwaarden van acties om verrassingen aan de kassa te voorkomen. Durf ook eens buiten je vertrouwde supermarkt te kijken, naar andere ketens, de toko of de Turkse supermarkt. En vergeet niet om seizoensgebonden producten te gebruiken voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Met deze tips kun je flink wat geld besparen zonder in te leveren op kwaliteit.

3 reacties

  1. Dit is eerlijk gezegd best confronterend. Ik klaag namelijk regelmatig over de prijs van boodschappen, maar ik doe eigenlijk nog niets met je tips. Dus dankjewel voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant