×

 

Brood in bakmachine maken

Brood bakken in een broodbakmachine + recepten

Brood bakken in een broodbakmachine biedt niet alleen gemak, maar ook de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende ingrediënten. Je zou eens moeten weten hoevaak wij al geëxperimenteerd hebben bij ons thuis! van mislukkingen tot blijvertjes, alles is de revue gepaseerd bij ons. Juist om deze reden heb ik een artikel geschreven over brood bakken in een broodbakmachine, zodat ook jij dit thuis eens kunt gaan proberen. Laten we wel eerlijk zijn dat vers brood het lekkerst is!

Merken en prijzen van een broodbakmachine

Ik zal het eerst eens gaan hebben over merken en prijzen van een degelijke broodbakmachine,  want deze heb je in verschillende prijscategorieën en elke broodbakmachine is net weer anders. Populaire merken zijn onder andere Panasonic, Tomado en Princess

Een Panasonic broodbakmachine biedt geavanceerde technologie en gelijkmatige bakresultaten. Neem eens als voorbeeld de PANASONIC SD-B2510 – broodbakmachine. Deze heeft 21 programma’s en is ideaal voor mensen met een glutenintolerantie of die eenvoudigweg minder gluten willen eten. Programma’s voor glutenvrij brood, cake, pizzadeeg en pasta zorgen ervoor dat je de allergenen weg kunt laten terwijl je niet hoeft in te leveren op smaak. Super toch!

Een Tomado broodbakmachines is een betaalbare optie en heeft simpele functies, echt iets als je als beginnend broodbakker/broodbakster een lekker broodje wilt bakken.  De Tomado TBM8001W  is er zo eentje. Je kunt kiezen tussen brood van 650 of 800 gram en dankzij de 12 veelzijdige programmastanden, inclusief supersnel stand, kan je o.a. volkoren brood, heerlijk zoet notenbrood en zelfs deeg voor pizzabodems bakken.

Wij hebben zelf de Princess 152009, een fantastisch ding met genoeg functies voor ons persoonlijk. Met de 15 digitale voorgeprogrammeerde bakprogramma’s moet er wel een programma tussen zitten voor jouw favoriete brood. Via het digitale scherm kun je het apparaat makkelijk instellen naar eigen voorkeur. Zelfs de kleur van de korst kun je wijzigen en heb je geen last meer van te licht of te donker brood. Het fijne is dat je dit apparaat als starterspakket kunt kopen.

De inhoud van het pakket:

– 3 verschillende broodmixen zodat jij zelf kan ontdekken welk brood het beste bij je past.

– Bruggeman gist

– Bakkerszout

– Grammenweegschaal

– Broodbakmachine Princess 152009

–  En uiteraard duidelijke instructies zodat je brood niet kán mislukken!

Je ziet dat de prijzen variëren voor een broodbakmachine , maar bij de duurdere modellen is het wel zo dat ze vaak extra functies hebben, zoals instelbare korstkleur en programma’s voor glutenvrij brood.

Voor- en nadelen van een broodbakmachine

Het gebruiken van een broodbakmachine is eenvoudig, zelfs voor beginners. Het kost je een fractie van je tijd, want het apparaat kneed het deeg al en laat het rijzen. Wat wij heerlijk vinden is de geur van brood die je keuken vult. Een nadeel kan zijn dat de korst soms zachter is dan bij ovengebakken brood en je moet voor zo’n broodbakmachine wel plek hebben, of vrij maken in je keuken.

Meel van de molen vs. broodmix

Vers gemalen meel kan een diepere smaak geven, maar het vergt meer aandacht voor consistentie. Broodmixen zijn handig, vooral voor beginners, en bieden meer controle over ingrediënten.

 Recepten brood bakken in een broodbakmachine

Rozijnen-Kaneelbrood

Ingrediënten:

– 250g wit tarwemeel

-150g volkoren tarwemeel

– 2 eetlepels suiker

– 1 ½ theelepel kaneel

– 1 theelepel zout

– 1 ½ theelepel actieve droge gist

– 100g rozijnen

Instructies: Voeg de ingrediënten toe, kies het programma voor zoet brood en start de machine.

Olijven-Rozemarijn Focaccia

Ingrediënten:

– 300g broodbloem

– 1 theelepel zout

– 1 eetlepel olijfolie

– 1 ½ theelepel actieve droge gist

– 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn

– 50g gehakte groene olijven

Instructies: Kies het programma voor deeg, voeg rozemarijn en olijven toe na het kneden, vorm het deeg tot focaccia en bak het in de oven.

Leuke tip; De online brood(bak)cursus door broodexpert Edwin Klaasen is leuk om te volgen. In de cursus leer je alles over het bakken van brood en brood-ovens

Meer informatie 

Experimenteer gewoon eens met verschillende recepten en de verhouding van meelsoorten voor unieke smaken. Geniet van het proces en de heerlijke resultaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant