×
Het verschil tussen erwtensoep en ‘snert’- Met basisrecept

Het verschil tussen erwtensoep en ‘snert’- Met basisrecept

Hier in huis is er afgelopen vrijdag weer erwtensoep gemaakt voor onze traditionele soepdag op Zaterdag. Ik zeg dus bewust erwtensoep omdat er een verschil tussen erwtensoep en ‘snert’ zit.

In de bereiding zit bijna geen verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Je kan over snert praten als de soep één dag ‘gestaan’ heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat de soep goed bindt en de juiste dikte krijgt. Snert is zo dik dat het meer op pap lijkt dan op soep. Want door de erwtensoep of snert een nacht te laten staan, trekken de smaken nog beter in de soep.

Maak je erwtensoep met varkensvlees dan geeft het bot ondertussen langzaam gelatine af. Je lepel hoort recht te kunnen blijven staan in je snert! Het verschil tussen erwtensoep en snert zit in het geduld en afwerking waarmee je deze heerlijke maaltijdsoep bereidt.

Is erwtensoep gezond?

Erwtensoep of snert is in deze tijd van het jaar erg lekker. Bovendien is het gewoon een hele gezonde maaltijd. Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen, zoals bijvoorbeeld fosfor, kalium en magnesium. Ewtensoep of snert bevat ook nog eens veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.

Wat eet je bij erwtensoep?

Traditioneel gezien serveer je de erwtensoep met roggebrood, katenspek en een beetje mosterd. Maar er zijn heel wat mensen die niet van roggebrood houden. Een goed alternatief zijn pannenkoeken. Voor veel mensen een logische keus, omdat pannenkoeken van granen zijn gemaakt en in de erwtensoep zitten peulvruchten, gecombineerd vormen ze een goed eiwitrijke maaltijd voor in de koude wintermaanden. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is. In Zweden eten de meeste gezinnen dit altijd op de Donderdag, daar wordt het “Ärtsoppa med pannkakor” genoemd.

Het maken van erwtensoep of snert begint bij de basis

Afgelopen week is er voor het eerst nachtvorst geweest en moest er s’ ochtends vroeg weer gekrabt worden. Tijd voor erwtensoep of snert! Het maken van erwtensoep of snert begint bij de basis. Maar waar bestaat de basis uit?

Erwtensoep of snert is echte Hollandse winterkost. Rookworst mag uiteraard niet ontbreken, maar verder bestaat bestaat de basis van de soep voornamelijk uit groenten.Simpel om te maken, het kost alleen even wat van je tijd. Het duurt 30 minuten om de basis van de erwtensoep te maken, vervolgens kun lekker wat anders doen, want zodra de pan op het vuur staat heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Een simpele basisrecept- Ingrediënten

De ingrediënten zijn goed voor 4 kommen overheerlijke erwtensoep en verkrijgbaar in alle lokale winkels:

500 gram spliterwten

2 liter runderboulion

2 gesnipperde uien

1/3 knolselderij, in blokjes

1 prei in ringen

1 geschrapen winterwortel in blokjes

1 laurierblaadje

150 spekreepjes(varken) of 300 gram runderlappen in blokjes

1 rookworst in plakjes

zout en peper

Een simpele basisrecept- Bereidwijze

Stap 1

Doe eerst de spliterwten met de bouillon in de pan en breng dit aan de kook. Laat dit minimaal 30 min pruttelen op laag vuur, schep het schuim er tussentijds vanaf. Het schuim moet van de soep afgehaald worden. Wit schuim bevat namelijk eiwitten en vervuilingen

Stap 2

Doe de groenten met de laurier in de pan met de spliterwten en verwarm dit nog 1½ uur mee. De spliterwten moeten stuk zijn gekookt. Breng op smaak met zout en peper en verwijder de laurier.

Stap 3

Bak ondertussen het vlees (spekreepjes of rundvleesblokjes) in een droge koekenpan. (Zonder boter of olie) Doe het gebakken vlees met de rookworst bij de snert en verwarm dit nog even kort mee.

Stap 4

Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Je kan natuurlijk ook het roggebrood met kattenspek weglaten en er een stapel pannenkoeken bij serveren!

Maak deze erwtensoep als een heerlijke opwarmer tijdens de koude winterdagen! 

Bon appetit!!!

Copyright ©️ Schrijfgeweldig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant