×
Vakantie met pubers

Vakantie met pubers

Op vakantie gaan met pubers kan soms een flinke uitdaging zijn. Het zoeken van de regels handhaven zonder dat het de leuke sfeer bederft is een van deze uitdagingen. Ik ben zelf moeder en gelukkig zijn mijn beide kids (ver) uit de puberteit. Toen beiden nog mee gingen op vakantie waren wij al de planning aan het maken vóór we daadwerkelijk gingen. Want wat de ene leuk vond, vond de ander weer niets aan, en we wilden als ouders toch echt wel dat we het allemaal naar ons zin hadden tijdens onze familievakantie. Ik heb dus enkele gedetailleerde tips en suggesties om ervoor te zorgen dat jullie vakantie met pubers soepel verloopt. Doe je voordeel ermee zou ik zeggen!

1. Betrek hen bij de planning

Zoals ik hierboven al vertelde, bespreek samen bestemmingen en activiteiten. Laat hen ook keuzes maken zodat de vakantie voor jullie allemaal leuk wordt.

2. Flexibel schemabeheer

Maak met het complete gezin een globaal schema, jullie hoeven je er niet voor de volle 100 procent aan te houden,  maar op deze manier weet iedereen wat er ongeveer in de planning staat. Laat ruimte voor spontaniteit zodat ook je puber(s) voor zichzelf eventueel iets in kunnen plannen. Sta dus open voor last-minute ideeën, zodat iedereen vakantieplezier heeft.

3. Technologie balans

Bij de ene puber is het nodig, bij de andere puber niet, maar stel duidelijke regels op voor schermtijd. Voor je het weet zitten ze meer op hun telefoon te jengelen ipv iets te ondernemen. Gebruik de technologie van vandaag om dingen te doen, zoals het delen van foto’s van je vakantie of laat ze een soort dagboek bijhouden, die je bij thuiskomt uitprint om er een boekwerk van te maken voor later. Genoeg apps voor dit soort ideeën zijn er beschikbaar voor een gsm. Lees eens dit artikel, wellicht heb je er wat aan!

Betrokkenheid bij beslissingen

Pubers vallen net tussen wal en schip, aan de ene kant zijn het kinderen, aan de andere kant willen ze als volwassenen behandeld worden. Dus als je ze het gevoel geeft dat ze ook enige inspraak hebben in bijvoorbeeld de maaltijden, heb je het minst dol met ze. Toon waardering voor hun input zodat ze inderdaad het idee hebben dat je ze ook beschouwd als (jong) volwassenen.

Ruimte voor zelfstandigheid

Mensen hebben het nodig: eigen tijd! Ook pubers willen wat vrije tijd om zelf hun dag in te vullen.  Moedig verantwoordelijk gedrag aan en geef een complimentje als ze positieve keuzes maken.

Open communicatie

Wij thuis hielden regelmatig gezinsvergaderingen om onze  verwachtingen te bespreken en ook namen we de tijd voor een individuele gesprek om eventuele zorgen te uiten, of we nu gewoon thuis waren of op onze vakantiebestemming.

Activiteiten voor diverse leeftijden

Plan activiteiten die zowel pubers als jongere gezinsleden aanspreken.Op deze manier kun je ervoor zorgen dat iedereen gelukkig is. En vertrouw mij erop als ik zeg: ” Een gelukkig kind, gelukkige ouders” , want een puber kan het je behoorlijk moeilijk maken!

Respecteer de privacy van je puber

Respecteer de privacy van je puber. Er moet dus  letterlijk en figuurlijk ruimte zijn  voor individuele tijd. Zorg voor accommodaties die wat privacy bieden, indien mogelijk.

Maak leuke herinneringen

Maak leuke herinneringen,  want voor je het weet is je puber geen kind meer en wilt hij of zij echt niet meer mee op vakantie. Organiseer speciale gezinsmomenten en tradities. Maak foto’s en video’s van jullie vakantie. Maak bij thuiskomt een collage van de meest leuke foto’s voor aan je fotomuur. Zo hebben jullie later nog een onderwerp voor leuke gesprekken bij het ophalen van herinneringen.  Of wat dacht je van een mooi fotoalbum? Net als in vroegere tijden de foto’s (laten) uitprinten en zelf in een mooi album plakken!

Ontspan en geniet van de vakantie met pubers

Wat ik je ook wil meegeven: Laat stress los en focus op het genieten van het moment! Sta open voor nieuwe ervaringen en maak samen herinneringen die een leven lang meegaan!

Met mijn tips wil ik ervoor zorgen dat je vakantie met pubers geweldig verloopt! Met mijn tips hoop ik niet alleen dat alles soepel verloopt, maar ook dat jullie als gezin plezier hebben en dichter bij elkaar komen. Ik wil dat jullie reis een tijd van verbondenheid en geluk wordt. Ga genieten van de vakantie en proberen mooie herinneringen samen te creëren! Of jullie nu onderweg zijn naar een exotische bestemming,  thuis blijven of gewoon een uitje in de buurt hebben gepland, ik hoop dat deze tijd met jullie pubers speciaal en vol vreugde zal zijn. Ik wens jullie veel plezier op vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant