×
In

Je eerste vliegervaring tot een groot succes met deze 6 tips

Voor velen is het niet vanzelfsprekend om in een vliegtuig te stappen, ondanks dat mensen steeds vaker het vliegtuig nemen om naar hun vakantiebestemming te gaan. Het kan zomaar zijn dat iemand nog geen reden of de kans had om te vliegen, of is het gewoon vliegangst.Niets om voor je te schamen maar dit zorgt er wel voor dat de eerste keer vliegen spannend kan zijn.Want waar moet je qua voorbereiding rekening mee houden? Ik heb een aantal tips voor je als je voor het eerst in een vliegtuig richting je bestemming wilt gaan.

Tip 1. Een goede voorbereiding

Een eerste keer vliegen kan best een beetje eng zijn. Ondanks dat ik mezelf goed had voorbereid toen ik met dochterlief naar Kreta vloog, was het best eng. Ik ging voor het eerst vliegen en wist niet precies wat ik ervan moest verwachten. Ik ben van nature al een regeltante en iemand die alles goed uitzoekt, dus ik kwam er al snel achter dat we ook online konden inchecken bij de luchtvaartmaatschappij.Hierdoor hoefden we op het vliegveld alleen nog maar onze koffer af te geven. Heb je alleen handbagage? Dan kun je gelijk naar de security, zonder langs de incheckbalie te gaan.

Ik had ervoor gezorgd dat al onze reisdocumenten al klaar lagen, ik had er zelfs foto’s van gemaakt zodat we deze ook op de telefoon hadden staan, je weet maar nooit! Het is handig om alles bij je te hebben, zodat je snel kunt reageren als er naar wordt gevraagd.

Behalve de tickets, paspoort en andere belangrijke informatie, wilde ik goed voorbereid zijn en had ik dus de plattegrond van het vliegveld, deze kon ik makkelijk downloaden op internet. Een van mijn angsten was om op dat vliegveld te verdwalen waardoor we niet naar Kreta konden vliegen. Ik ben niet op mijn mondje gevallen dus ik had dus echt wel het personeel om hulp gevraagd als we er niet zelf uit zouden komen. Schroom dus niet om het personeel om hulp te vragen. Uiteindelijk zijn zij er om je te helpen en ervoor te zorgen dat je eerste vliegervaring niet uitloopt tot een ramp!

Tip 2. Regels handbagage en vloeistoffen

Het is belangrijk om te weten dat er speciale regels zijn voor je handbagage als je voor het eerst gaat vliegen. Deze regels gaan over twee belangrijke dingen die je moet onthouden. Ten eerste moet je letten op de maximale afmetingen van je handbagage. Het is slim om dit van tevoren goed te checken, omdat als je deze regels niet volgt, je je handbagage moet laten inchecken en daarvoor extra moet betalen. Dat zou echt zonde zijn!

Voordat wij naar het vliegveld gingen, checkte ik dus goed de grootte van onze handbagage en zorgde dat het binnen de toegestane afmetingen valt. Op die manier voorkom je problemen bij de controle.

Naast de grootte van je handbagage, moet je ook nadenken over wat je erin stopt. Er zijn strenge regels met betrekking tot vloeistoffen. Dit betekent dat je geen grote flessen shampoo, lotion of andere vloeistoffen mee mag nemen. Al deze vloeistoffen moeten in kleine flesjes zitten en in een doorzichtige plastic zak worden gedaan. Zorg ervoor dat je je aan deze regels houdt, anders kunnen ze je spullen bij de controle weigeren.Het is dus niet alleen de grootte van je handbagage, maar ook wat je erin hebt zitten.

Het volgen van deze regels maakten onze vliegreis soepeler en voorkwam gelukkig extra kosten.

Tip 3. De juiste documenten

Het is superbelangrijk om de juiste reisdocumenten te hebben, anders kom je nergens. Zorg ervoor dat je ze altijd bij je hebt. Welke documenten je nodig hebt, hangt af van waar je naartoe gaat. Binnen Europa moet iedereen zich kunnen identificeren. Meestal gebruik je daarvoor een paspoort, maar voor sommige landen is een identiteitsbewijs ook genoeg.Voor je vertrekt, check ook hoelang je paspoort of identiteitsbewijs nog geldig moet zijn. Sommige landen eisen dat het nog minstens een halfjaar geldig is bij aankomst of vertrek. Het is dus slim om dit van tevoren te weten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.Stel je voor dat je op het vliegveld staat en ontdekt dat je paspoort niet meer geldig is, dat zou echt vervelend zijn.

Controleer dus of je de juiste reisdocumenten hebt en of ze nog een tijdje geldig zijn. Dat voorkomt gedoe en zorgt ervoor dat je reis soepel verloopt.

Tip 4. Op tijd richting het vliegveld

Op tijd naar het vliegveld gaan is misschien wel een bekend advies, maar het is echt belangrijk voor een stressvrije start van je reis. Wij gingen tijdens een schoolvakantie en dan kan het behoorlijk druk zijn op vliegvelden zoals Schiphol. De wachtrijen bij de incheckbalies, beveiligingscontroles en paspoortcontroles kunnen snel langer worden. Het is dan niet fijn om constant op je horloge te moeten turen en je af te vragen of je alles wel op tijd gaat halen.Het begint allemaal met het plannen van je vertrek. Wij hadden volop tijd tussen het moment dat we van huis vertrokken en het moment dat we op het vliegveld moesten zijn. Denk aan de tijd die het kost om naar het vliegveld te reizen, parkeerplaats te vinden of het openbaar vervoer te nemen. Het is beter om wat extra tijd te hebben dan te moeten haasten en gestrest aan je reis te beginnen.Een ander voordeel van vroeg op het vliegveld zijn, is dat je mogelijke problemen kunt opvangen. Als er onverwachte vertragingen zijn in het verkeer of als er lange rijen zijn bij de check-in, heb je nog ruimte om dit op te vangen. Je hebt dan tijd om rustig door de procedures te gaan en je vlucht te halen zonder al te veel stress.Ook de veiligheidscontroles kunnen wat tijd in beslag nemen. Door op tijd te vertrekken, vermijd je de paniek die ontstaat als je in de rij staat en ziet dat de tijd begint te dringen. Het is veel fijner om ontspannen door de beveiliging te gaan, wetende dat je ruim op tijd bent.

Tip 5. Op tijd aanwezig zijn bij de gate

Op tijd vertrekken naar het vliegveld is echt niet alleen een cliché, maar ook gewoon slim om rustig aan je reis te beginnen. Plan je vertrek zorgvuldig, geef jezelf wat extra speling, en geniet van het begin van je avontuur zonder stress en haast. Na het afgeven van je bagage en het passeren van de security, kan het ontspannen deel van je reis beginnen! Achter de security vind je allerlei restaurants en winkels waar je je kunt vermaken voordat je vlucht echt van start gaat.Zodra je bagage is gewogen, je paspoort is gecontroleerd en je ticket is gescand, krijg je een belangrijk stukje papier: de instapkaart. Bewaar deze goed, want hiermee mag je het vliegtuig in. Op de instapkaart staat ook hoe laat je bij de gate moet zijn en welke gate het is. Soms wordt dit nog extra gemarkeerd door het grondpersoneel. Bijvoorbeeld, als de gate C is, betekent dit dat het vliegtuig vanaf slurf C vertrekt. Als de tijd 15:45 uur is, moeten de passagiers om precies 15:45 uur bij die gate zijn. Je kunt de gele borden in het gebied waar alleen reizigers mogen komen volgen om de gate te vinden. Wees voorzichtig, want soms is de gate nog een flink eindje lopen.

Denk eraan bij het plannen van je tijd voor aankopen. Dan heb je wat tijd om rond te kijken en te genieten van de faciliteiten achter de security. Misschien wil je wat winkelen, een maaltijd nuttigen of gewoon ontspannen voordat je aan boord gaat. Het is een kans om jezelf te vermaken en je reis comfortabel te beginnen.

Tip 6. De terugreis naar huis

Toen mijn dochter en ik eenmaal op onze vakantiebestemming waren aangekomen, kon het echte genieten beginnen. Een aantal dagen voor we weer aan onze terugreis zouden beginnen, ben ik eerst even nagegaan war de regels voor het vliegen zelf niet plotseling anders waren dan in Nederland. Ook ging ik even na wat we vanuit Kreta mee terug naar huis mochten nemen. Hierbij moet je niet alleen denken aan namaakartikelen, maar ook aan alcohol, tabak, souvenirs en etenswaren. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de douaneregels, zodat je geen problemen krijgt bij de terugreis. Soms gelden er beperkingen op de hoeveelheid alcohol of tabak die je mag invoeren, en er kunnen ook regels zijn over welke soorten voedsel je mee terug mag nemen. Het zou zonde zijn als je superleuke souvenirs of lokale snacks moet achterlaten omdat je niet op de hoogte was van deze regels. Onderzoek te doen naar de douaneregels voor terugkomst naar Nederland is dus best belangrijk. Zorg ervoor dat je weet wat wel en niet is toegestaan, zodat je zonder gedoe kunt terugkeren. Het is een laatste stap om je vakantie op een positieve noot af te sluiten, zonder onverwachte verrassingen bij de douane.

1 reactie

  1. Wat een fijne tips zijn dit. Ik kan me nog goed herinneren de eerste keer vliegen. Ik was doodsbang dat mijn fotorolletjes onbruikbaar zouden worden als ze op het vliegveld door scan apperatuur zouden gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant