×
15 tips voor het bestrijden van slakken
In

Slakken in de tuin bestrijden

Slakken kunnen een van de grootste uitdagingen zijn voor tuiniers. Ze zijn vooral dol op jonge, sappige planten en kunnen in een mum van tijd een hele oogst verwoesten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze glibberige indringers op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. In dit blogartikel geef ik je 15 tips om slakken uit je tuin te houden en ga ik dieper in op de natuurlijke vijanden van slakken die je kunnen helpen in deze strijd.

15 tips om slakken in de tuin tegen te gaan

 1. Creëer een gezond ecosysteem
  Een gezond ecosysteem met een goede biodiversiteit is de beste verdediging tegen slakken. Door een vijver aan te leggen trek je natuurlijke vijanden van slakken aan, zoals kikkers en padden.
 2. Bescherm gevoelige planten
  Gebruik barrières zoals kopertape rondom potten of koperen ringen in de volle grond om slakken weg te houden van gevoelige planten zoals hosta’s.
 3. Gebruik natuurlijke barrières
  Leg rondom je planten materialen waar slakken niet van houden, zoals eierschalen, scherpe steentjes, of koffiedik.
 4. Biervallen
  Plaats potjes met bier in de tuin. Slakken worden aangetrokken door het bier en verdrinken hierin.
 5. Natuurlijke vijanden
  Moedig de aanwezigheid van natuurlijke vijanden aan, zoals vogels, egels en insectenetende dieren die slakken eten.
 6. Knoflookwater
  Besproei je planten met knoflookwater om slakken af te weren.
 7. Waterbarrières
  Plaats de pot in een schaaltje water om een ‘gracht’ te creëren waar slakken niet overheen kunnen.
 8. Koperranden
  Breng koperranden aan rondom potten of plantenbakken om slakken te weren.
 9. Handmatige verwijdering
  Verwijder slakken handmatig uit je tuin, maar zorg ervoor dat je ze ver genoeg wegplaatst.
 10. Mulch gebruiken
  Gebruik mulch zoals cacaodoppen of scherp grind als een natuurlijke barrière tegen slakken.
 11. Planten die slakken afweren
  Plant planten waar slakken niet van houden, zoals goudsbloem, akelei, anjers, geraniums en violen.
 12. Sterk geurende kruiden
  Plant kruiden zoals salie, tijm en lavendel die mogelijk ook slakken weren.
 13. Vermijd slakkenfavorieten
  Vermijd het planten van soorten waar slakken dol op zijn, zoals hosta, daglelie, cosmos en dahlia.
 14. Water geven in de ochtend
  Geef geen water in de avond wanneer slakken actief zijn, maar doe dit in de ochtend.
 15. Gebruik geen slakkenkorrels
  Vermijd het gebruik van slakkenkorrels, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor andere dieren in je tuin.

De natuurlijke vijanden van slakken

De natuurlijke vijanden van slakken spelen een cruciale rol in het ecologisch beheer van slakkenpopulaties. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg over enkele van deze vijanden en hoe je ze naar je tuin kunt lokken.

 1. Vogels: Vogels zijn uitstekende slakkenjagers. Lijsters, merels en eksters zijn enkele van de vogelsoorten die graag slakken eten. Je kunt vogels naar je tuin lokken door nestkastjes op te hangen en een gevarieerd aanbod van voedsel en water te bieden.
 2. Egels: Egels zijn nachtdieren en eten zowel huisjes- als naaktslakken. Door schuilplaatsen te bieden, zoals takkenhopen of egelhuisjes, kun je egels naar je tuin trekken.
 3. Spitsmuizen: Deze kleine zoogdieren zijn carnivoren en eten naast slakken ook andere kleine dieren. Een composthoop kan een aantrekkelijke habitat bieden voor spitsmuizen.
 4. Kikkers en Padden: Een vijver of waterpartij in je tuin kan helpen om kikkers en padden aan te trekken, die op hun beurt slakken eten.
 5. Nematoden (Aaltjes): Nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes die als natuurlijke vijanden van slakken kunnen worden ingezet. Ze dringen de slak binnen en scheiden een bacterie af die de slak doodt. Het uitzetten van nematoden kan een effectieve biologische bestrijdingsmethode zijn.

Hoe lok je natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin?

Het lokken van natuurlijke vijanden naar je tuin vereist een bewuste inspanning om een gastvrije omgeving te creëren. Hier zijn enkele tips:

 • Vogels: Naast nestkastjes, kun je vogelbadjes plaatsen en zorgen voor een diversiteit aan planten die zaden en bessen produceren.
 • Egels: Maak je tuin toegankelijk voor egels door gaten in je schutting te maken en vermijd het gebruik van netten waarin ze verstrikt kunnen raken.
 • Spitsmuizen: Behoud een deel van je tuin als ‘wild’ gebied met bladeren en takken waar spitsmuizen zich kunnen verstoppen.
 • Kikkers en Padden: Zorg voor een ondiepe kant in je vijver zodat amfibieën gemakkelijk het water in en uit kunnen gaan.
 • Nematoden: Deze kun je online bestellen en in je tuin uitzetten volgens de bijgeleverde instructies.

Door deze maatregelen te nemen, tijdens het zomerklaar maken van je tuin, kun je een natuurlijk evenwicht in je tuin creëren waarbij slakken onder controle worden gehouden zonder schade toe te brengen aan het milieu. Het is een duurzame aanpak die bijdraagt aan de biodiversiteit en het welzijn van je tuin

Slakkenbestrijding hoeft dus niet schadelijk te zijn voor het milieu of andere dieren in je tuin. Door gebruik te maken van natuurlijke barrières, het aanmoedigen van natuurlijke vijanden en het creëren van een ongastvrije omgeving voor slakken, kun je je planten beschermen en tegelijkertijd een gezonde tuin onderhouden. Met dit blogartikel heb je alle informatie die je nodig hebt om slakken op een effectieve en ecologisch verantwoorde manier te bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant