×
In

Ik hou van deze bloem en lees er veel over, maar raak dus echt wel verstrikt in het tuin klusje dat rozen snoeien heet. Maar Maart is toch wel het moment om ze te kortwieken. Met de praktische tips hoe je een roos moet snoeien, krijg ook jij een prachtige volle rozenstruik waarvan je straks kan gaan genieten, tenminste als roos liefhebber geniet ik er zelf erg van!

Hoe moet je een roos snoeien?_ Leef en Groei

Eerste hulp met rozen snoeien

Sommige artikelen en boeken over snoeien kunnen helpen om het beter te begrijpen, maar niet altijd. Neem bijvoorbeeld een boek over het snoeien van fruit: vaak word je alleen maar verward en weet je achteraf nog minder dan ervoor.

Op papier ziet het snoeien er misschien simpel uit, met al die pijltjes en streepjes die laten zien waar je moet knippen. Maar in werkelijkheid lijken jouw fruitbomen helemaal niet op die plaatjes. Om echt te leren snoeien, moet je het gewoon doen in de praktijk. En dat gaat dus ook op voor het snoeien van rozen!

Rozen in allerlei soorten

Rozen zijn prachtige bloemen die in veel verschillende soorten komen. Als je naar een rozentuin gaat, zie je misschien allerlei rozen die er anders uitzien. Maar wist je dat rozen in verschillende groepen kunnen worden verdeeld? Dat betekent dat ze worden gegroepeerd op basis van hoe ze eruitzien, hoe ze groeien, en zelfs hoe ze ruiken!

Theerozen

Laten we beginnen met theerozen. Deze rozen hebben grote, enkele bloemen. Dat betekent dat er maar één bloem op een steel zit. Ze ruiken vaak lekker en bloeien meerdere keren in het seizoen. Dus, als je een theeroos hebt, kun je meerdere keren genieten van zijn mooie bloemen!

Trosrozen

Dan hebben we trosrozen, ook wel floribundarozen genoemd. Deze rozen maken clusters van bloemen op één steel. Dus in plaats van één bloem, krijg je een heleboel bloemen bij elkaar! Ze zijn vaak kleiner dan theerozen en kunnen ook meerdere keren bloeien.

Engelse rozen

Ken je de Engelse rozen? Deze rozen zijn een mix van oude en moderne rozen. Ze hebben de mooie vorm en geur van oude rozen, maar ze bloeien net zo vaak als moderne rozen en komen in veel verschillende kleuren.Sommige rozen klimmen graag! We noemen ze klimrozen. Ze hebben lange, buigzame stelen en kunnen omhoog klimmen langs muren, hekken of pergola’s. Het is alsof ze willen zeggen: “Kijk mij eens omhoog groeien!”

Bodembedekkende rozen

Dan hebben we nog bodembedekkende rozen. Deze rozen blijven laag bij de grond en verspreiden zich wijd. Ze bedekken de grond met hun dichte groei en bloeien vaak herhaaldelijk.

Oude rozen

Oude rozen zijn rozen die al heel lang bestaan. Ze ruiken vaak heerlijk en hebben een nostalgische uitstraling. Ze zijn als een stukje geschiedenis in je tuin!

Miniatuurrozen

En tot slot, miniatuurrozen! Deze schattige rozen hebben kleine bloemen en zijn perfect voor kleine tuinen, borders, of zelfs op je terras in een pot.

Roos snoeien – ‘naar buiten gericht oog’

Voor veel beginners in de tuin zullen termen zoals ‘naar buiten gericht oog’ verwarrend zijn, vooral als het gaat om rozen. Ze vragen zich af waar dat precies te vinden is.

De term “naar buiten gericht oog” heeft te maken met het snoeien van rozen, vooral bij bepaalde groepen zoals theerozen en trosrozen. Wanneer je een rozenstruik snoeit, kijk je naar de knoppen of “ogen” op de takken. Deze knoppen zijn de plaatsen waar nieuwe scheuten en bloemen zullen groeien.Bij het snoeien van rozen is het belangrijk om te weten welke knop je moet afsnijden om de gewenste groei te bevorderen.

Het “naar buiten gerichte oog” verwijst dus naar een knop die naar buiten gericht is, weg van het midden van de struik. Het afsnijden van takken tot net boven zo’n oog stimuleert de groei van nieuwe scheuten die naar buiten toe groeien, waardoor de struik open en goed geventileerd blijft. Dit zorgt voor een gezonde groei en bloei van de rozen. Hoewel de term “naar buiten gericht oog” niet direct verbonden is met de groepen rozen, zoals theerozen of trosrozen, is het wel een belangrijk concept bij hoe je een roos moet snoeien in het algemeen, ongeacht tot welke groep ze behoren.

Hoe moet je een roos snoeien?_ Leef en Groei, online magazine

In Maart snoeien van de roos

Waarom snoeien van rozen in Maart? In een warm voorjaar lopen rozen natuurlijk sneller uit dan in een koud voorjaar. Maar in het algemeen is half maart een goed tijdstip om te snoeien. Wordt het wat later, dan is dat niet echt een heel groot probleem hoor.

Als je een roos niet snoeit en het gewoon laat groeien, zullen er steeds meer lange takken komen en steeds minder bloemen. De bloemen zullen ook alleen aan de uiteinden van de takken groeien. Daarom is snoeien heel belangrijk als je wilt dat je rozenstruik er compact uitziet en vol bloemen zit. Dus vergeet je rozen niet als je de tuin in het voorjaar op orde brengt!

Ik heb je uitgelegd hoe je je een roos moet snoeien., maar misschien heb jij nog tips voor het snoeien van rozen in Maart?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant