×
In
Planten kiezen en onderhouden in de herfst

Planten kiezen en onderhouden in de herfst

In de herfst verandert de tuin veel. Het is belangrijk om goed voor de tuin te zorgen. In dit artikel bespreken we zes planten die vaak in de herfst groeien. Ook geven we tips om de tuin mooi te houden in dit kleurrijke seizoen. Leer hoe je eenvoudig voor je tuin kunt zorgen, zodat het goed gaat met de planten terwijl de bladeren verkleuren en het wat kouder wordt. Planten kiezen en onderhouden in de herfst:

1. Chrysanten

Chrysanten zijn vrolijke bloemen die je tuin kleur geven, maar ze hebben ook wat liefdevolle zorg nodig. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zodat er meer kunnen groeien. In de herfst moet je oppassen dat de grond niet te nat wordt. Doe wat mulch rond de voet van de plant – dat is een soort dekentje van spul op de grond. Het houdt het vocht vast en beschermt de chrysant tegen de kou. Met een beetje aandacht blijven je chrysanten stralen, zelfs als het wat frisser wordt.

2. Rode Esdoorn

De rode esdoorn met mooie bladeren heeft wat liefdevolle zorg nodig. Raap de gevallen bladeren op zodat er geen schimmels groeien. Geef de boom regelmatig water, vooral als het niet veel regent. En in de herfst, geef ‘m een soort speciaal voedsel (meststof) om de wortels sterker te maken voor de winter. Zo blijft jouw rode esdoorn gezond en sterk, klaar om de winter door te komen. 

3. Pompoenplanten

Pompoenplanten zijn gezellig en leuk, maar ze hebben ook speciale aandacht nodig. Haal het onkruid weg rond de plant, zodat er genoeg frisse lucht bij kan. Pompoenen zijn dol op water, dus is het belangrijk om ze regelmatig water te geven. Denk er ook eens aan om wat stro onder de pompoenen te leggen. Dat houdt het vocht vast en beschermt ze tegen de kou. Zo blijven je pompoenen gezond en gelukkig groeien. Het is een beetje zoals ze een warm dekentje hebben om in te liggen, en dat vinden ze fijn!

4. Heide

Heide vormt zo’n mooi, kleurrijk tapijt, maar je moet slim zijn met tuinieren. Snoei de heide nadat de bloemen weg zijn, dat helpt nieuwe groei en houdt de plant compact. Zorg ervoor dat de grond zuur blijft door er wat organisch spul aan toe te voegen. En leg een dun laagje mulch (soort beschermend dekentje) over de grond om de wortels te beschermen tegen kou. Doe je deze simpele dingen, dan blijft je heide gezond en blijft dat kleurrijke tapijt in je tuin lekker gezond, zelfs tijdens de wintermaanden

5. Japanse Esdoorn

De Japanse esdoorn is als een fijne bloem, maar heeft speciale zorg nodig. Houd hem uit de harde wind, vooral in de herfststormen. Kijk vaak of er geen beestjes op zitten en geef de esdoorn wat speciale voeding (meststof) zodat hij goed kan groeien. Het is als een beetje extra bescherming geven aan je boomvriend, zodat hij gezond en gelukkig blijft. Gewoon een beetje liefde en aandacht, en je Japanse esdoorn zal je bedanken met zijn prachtige bladeren en mooie vorm. 

6. Goudsbloemen

Goudsbloemen brengen dat zonnige gevoel, maar ze hebben wat zorg nodig. Haal vaak de oude bloemen weg, zo krijg je meer nieuwe bloemen. Geef niet te veel water, vooral als het al nat wordt in de herfst. En gooi een beetje mulch (soort beschermend spul) op de grond rond de bloemen, dat houdt de wortels warm als het koud wordt. Gewoon deze simpele dingen doen, zorgt ervoor dat je goudsbloemen blij en gezond blijven. Het is als een klein beetje aandacht geven aan je bloemen, en dan geven ze je dat vrolijke, zonnige gevoel terug.

Tuinonderhoud tijdens de herfst: Algemene tips

Naast specifieke zorg voor herfstplanten zijn hier algemene tips voor tuinonderhoud

Bladeren opruimen: Verwijder gevallen bladeren om te voorkomen dat ze schimmelziekten veroorzaken.

Onkruidbestrijding: Houd het onkruid onder controle om concurrentie voor water en voedingsstoffen te minimaliseren.

Bewatering: Blijf de tuin water geven tot de grond bevriest, vooral bij langere droge periodes.

Mulchen: Breng een dikke laag mulch aan rond planten om de wortels te beschermen tegen vorst.

Voorbereiding op de winter: Knip dode stengels af, bescherm vorstgevoelige planten en overweeg om een wintermeststof toe te passen.

Kort  samengevat – Planten kiezen en onderhouden in de herfst

Te midden van de kleurrijke herfstplanten is zorgvuldig tuinonderhoud van groot belang. Het verwijderen van dode bloemen, het mulchen van de grond en het voorbereiden van de tuin op de winter zijn cruciale stappen. Vergeet niet om onkruid regelmatig weg te halen en voldoende water te geven. Bescherm je planten tegen de kou en harde wind, en zorg ervoor dat de grond gezond blijft met wat meststof. Deze simpele stappen zorgen ervoor dat je tuin blijft stralen tijdens dit betoverende seizoen. Met een beetje liefde en aandacht blijft je herfsttuin een prachtig spektakel van kleuren en vreugde, het is gewoon een kwestie van de juiste planten kiezen en onderhouden in de herfst

Copyright ©️ Schrijfgeweldig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant