×
In

Tuinonderhoud in het voorjaar

Yes, eindelijk is het bijna weer voorjaar! Het voorjaar staat voor ons synoniem met het in orde maken van onze tuin. Maar voor we weer mogen genieten van de tuin, moet er eerst het een en ander gebeuren. Ik heb dan ook de volgende stappen op een rijtje gezet voor het tuinonderhoud in het voorjaar. 

Opruimen van de tuin 

Allereerst beginnen we met het opruimen en snoeien van siergrassen en alle vaste planten. Eind februari begin maart is de beste tijd om dit te doen. Knip het afval op kleine stukken en gooi het in de groen container of composthoop. Laat de vaste planten die bijna bloeien of al aan het bloeien zijn met rust en knip deze pas in de zomer Ruim ook de tuin op. Haal vogelvoer weg en geef je terras weer wat vrolijke voorjaarsbloeiers in pot. 

De bodem  

Het is een must om te zorgen dat de bodem van de tuin in orde is. Want de structuur, het bodemleven en de bemesting zorgen ervoor dat je planten gezond blijven. De organische stof in de bodem moet dus op peil blijven! Jaarlijks een laagje compost strooien of een mulch laag (toedekken van de bodem met een laag tuinresten) aanbrengen is dus aan te raden. Werk dit lichtjes door, maar ga niet je tuin omspitten. Dit verstoort juist het bodemleven. Wormen in de grond zorgen ervoor dat compost en ander organisch materiaal verdeeld wordt over de bodem. 

Het onkruid in de tuin 

Maak een rondje door de tuin en zoek planten en onkruid die niet (meer) in je tuin hoeven te staan. Sommige vaste planten groepen worden te groot of overgroeien ander planten. Zorg ervoor dat alle planten weer kunnen uitlopen en groeien. Wat het onkruid betreft; onkruid verstoort het beeld in je tuin. Ook kan onkruid tot overlast zijn voor andere planten. Geef het onkruid geen kans en verwijder deze handmatig door de planten met wortel en al te verwijderen.   

Kalk voor de tuin 

Het gazon en de meeste tuinplanten houden van een kalkrijke bodem. De tuin onderhouden betekent dus ook het strooien van kalk. Strooi kalk zo vroeg mogelijk in het jaar. Januari of februari is het beste en dan het liefst met snelwerkende kalk. Kleine tip: Zeewierkalk is hierbij een aanrader. Zie jij mosvorming optreden in je gazon, dat betekent dat uw bodem te weinig kalk bevat. Tuinplanten willen juist helemaal geen kalk. Denk hierbij aan Hortensia’s, Rododendron, Heide, Taxus en andere zuurminnende planten. In het gazon is mos een goede meter voor een kalkgift. Zie je mosvorming optreden in je gazon, dat betekent dat de bodem te weinig kalk bevat. 

Het bemesten van de tuin 

De bemesting van de tuin zorgt ervoor dat je planten gezond blijven, maar ook de bodemstructuur blijft goed. Gezonde planten zullen goed groeien en mooi bloeien. Maar zorg er wel voor dat je 2 of 3 weken na het strooien de tuin van kalk bemest. Doe je dit tegelijkertijd, dan het zal het bemesten geen zin hebben. Het werkt elkaar namelijk tegen.  

Het schoonmaken van het terras 

Bijna alle terrassen zijn vaak na de winter groen en vuil. Onderhoud je terrasdelen met de juiste middelen. Goede tegels en klinkers hebben een afgewerkte toplaag. Dat zorgt ervoor dat tegels makkelijk zijn schoon te maken met bezem of een schrobber en schoon water. Mocht het erg vuil of groen zijn dan is een groene aanslag reiniger een goede optie om te gebruiken. Af te raden is een hogedrukreiniger. Die maakt het prachtig schoon, maar veroorzaakt veel schade aan de toplaag van de tegels en werkt uiteindelijk averechts, daarnaast geeft een hogedrukreiniger zoveel druk dat je al het zand tussen de tegels kan wegspoelen, wat weer verzakking van je tegels kan veroorzaken. 

Het onderhoud van het gazon 

Wil jij ook een mooi groen gazon? Dan is het zaak je gazon in topvorm te maken, zodat je er een heel seizoen plezier van hebt. We hebben het eerder al gehad over bekalken vroeg in het voorjaar. In maart is het tijd om te beluchten, te verticuteren en door te zaaien. Zodra de temperaturen weer omhoogschieten zal de eerste maaibeurt niet lang meer op zich laten wachten. Let wel even op dat je de eerste keer niet op een te lage stand maait! 

Het snoeien 

Zodra de dagen warmer worden en de eerste groeispurt is geweest, zijn de hagen aan de beurt. Knip deze weer in model en geef meteen een gift bemesting. Voor het snoeien van rozen is maart/april een goede periode. Vanuit de hoofdstam worden nieuw scheuten gevormd waar bloemknoppen zullen verschijnen.  

Tuinonderhoud in het voorjaar

Vijver onderhoud  

Heb je een vijver? Haal delen van vijverplanten weg. Vooral delen die rotten of te groot worden. Bekijk ook of de zuurstofplanten de winter overleefd hebben. Zet eventueel nieuwe bij, want het is wel belangrijk dat voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn. Geef je vijver ook gelijk een gift vijverbemesting. 

Kort samengevat- Tuinonderhoud in het voorjaar, welk onderhoud in het voorjaar? 

Blad opruimen. 

Borders opschonen. 

Bemesten van planten. 

Voorjaarsonderhoud aan het gazon. 

Bestrating schoonmaken. 

Vijver onderhoud  

Snoeien 

Extra tip: Planten snoeien in het voorjaar. De meeste planten die in het najaar niet gesnoeid mochten worden, zijn nu in het voorjaar aan de beurt. 

Geniet van je tuin, het mooie voorjaarsweer en vooral: Heerlijk tuinieren geblazen voor de mensen met groene vingers en have fun bij het upgraden van je tuin!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

cjeeflex@outlook.com

Dit is ook interessant